gfgmjj.gif

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Ολα οσα πρέπει να ξέρετε για τα κρασιά... (Μέρος 2ο)





Η Κ Α Β Α



H κάβα είναι ο χώρος όπου το κρασί, εμφιαλωμένο πια, αποθηκεύεται και παραμένει σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, περιμένοντας τη στιγμή κατανάλωσής του.

Τα χαρακτηριστικά μιας καλής και σωστής κάβας είναι τα εξής:


1. Ο προσανατολισμός της να είναι βόρειος για την αποφυγή των μεγάλων μεταβολών της θερμοκρασίας και τη θέρμανση που προκαλεί η έκθεση προς νότο.

2. Η θερμοκρασία. Είναι σημαντικό να έχει σταθερή θερμοκρασία, με ιδανική 11ο C.

3. Η υγρασία και ο αερισμός. Μια ελαφριά υγρασία είναι απαραίτητη για την αποφυγή της ξήρανσης των πωμάτων, αλλά η υπερβολική αλλοιώνει τα καψύλια και τις ετικέτες. Η ιδανική υγρασία είναι 70-75%.
Ο αερισμός είναι απαραίτητος για την αποφυγή των οσμών που μπορούν να εισχωρήσουν στο κρασί.

4. Η ηρεμία. Πρέπει να αποφεύγονται οι κραδασμοί που προέρχονται από εξωτερικά αίτια, όπως ασανσέρ, αυτοκίνητα κ.λπ. γιατί εμποδίζουν την αρμονική παλαίωση του κρασιού.

5. Ο φωτισμός. Η κάβα πρέπει να είναι σκοτεινή. Το φως εμποδίζει την καλή συντήρηση του κρασιού και μεταβάλλει το χρώμα του.

6. Οι οσμές. Η κάβα δεν πρέπει να περιέχει προϊόντα με έντονη οσμή (κυρίως μαζούτ, πετρέλαιο, κρεμμύδια κ.λπ.)

7. Η οργάνωση. Τα μπουκάλια πρέπει να είναι τοποθετημένα στα ράφια, σε οριζόντια θέση. Έτσι αποφεύγεται η ξήρανση του φελλού που μπορεί να οδηγήσει στην οξείδωση του κρασιού.





Τα λευκά κρασιά τα οποία ωριμάζουν γρηγορότερα από τα ερυθρά τοποθετούνται χαμηλά για την καλύτερη προστασία τους από το φως.
Αμέσως πιο πάνω τοποθετούνται τα ροζέ και τα αφρώδη.
Τελευταία τοποθετούνται τα ερυθρά.


Τα αλκοολούχα ποτά διατηρούνται όρθια για να μην προσβάλλει η αλκοόλη το πώμα τους.

Η λίστα των κρασιών που παλιώνουν στην κάβα μας εξαρτάται ουσιαστικά από τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός μας. Παρόλα αυτά είναι χρήσιμο οι κάβες να περιέχουν μερικά μπουκάλια αφρώδους, λευκού ξηρού κρασιού, λευκού γλυκού, ελαφρού ερυθρού, ερυθρού και γλυκού κρασιού.

Κάθε κρασί πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο οποίο παρουσιάζει «το βέλτιστο» των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του.

Το διάστημα αυτό για τα περισσότερα λευκά, ροζέ και για τα ελαφρά ερυθρά κρασιά είναι 1-2 χρόνια. Καλό ειναι καθε 6 μήνες να δοκιμάζουμε ενα μπουκάλι για να ελέγχουμε το στάδιο εξέλιξης της παλαίωσης .



Οι ποικιλίες του κρασιού:



Cabernet Franc , Merlot ,
Cabernet sauvignon , Sauvignon Blanc , Chardonnay , Syrah Grenache Rouge ,
Ugni blanc

Αγιορήτικο , Αηδάνι Λευκό , Αθήρι ,
Ασύρτικο , Ζουμιάτικο , Κρασάτο ,
Λημνιό , Λιάτικο , Μανδηλαριά ,
Μαυροδάφνη , Μονεβασιά , Μοσχάτο ,
Μοσχόμαυρο , Μοσχοφίλερο , Μπεκάρι ,
Νεγκόσκα , Ξινόμαυρο , Ροδίτης ,
Ρομπόλα , Σαββατιανό , Σέφκα ,
Σταυρωτό







ΟΙΝΟΣ ΕΥΦΡΑΙΝΕΙ ΚΑΡΔΙΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

9 σχόλια:

marianaonice είπε...

Ξεφτέρια μας έκανες περί των κρασιών!!
Πολύ ωραία ανάρτηση!!
Καλό μήνα Άρη!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.ΠΟΛΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΕΓΩ ΣΧΕΔΟΝ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΤΙΠΟΤΑ.

Σταλαγματιά είπε...

Πέρα από όλες αυτές τις πληροφορίες θα ήθελα να πω πως είναι πολύ όμορφη η εικόνα ενός δωματίου γεμάτο κρασιά, σαν την φωτογραφία που έβαλες.
Κρασί καλή παρέα και τζάκι, υπέροχος συνδυασμός.

Μου έκανε όμως εντύπωση η μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στα κρασιά.

Καλό βράδυ Άρη

Μαρια Νικολαου είπε...

Παλι με εκανες να θελω να πιω κρασακι και οχι τιποτε αλλο δεν μπορω :) τωρα γιατι οι θερμίδες πανε στα ύψη με τα αλκοολούχα.. :(


φιλί

gregory είπε...

ΑΡΗ 1 Η φωτο δεν μου μιαζη για καβα ειναι ωραια..αλλα δεν ειναι δροσερη,βορεια,και σκιερη[υπογεια]
2..γραψε κατι για τα λευκα τα αρετσινωτα.....3..αφου το κατεχης το θεμα κανε και τριτο μερος ..ποτε τα πινουμε [με τι φαγητο]και 4...πρεπη να εισαι κορινθιος ετσι??[νεμεαγυρω γυρω]...
αναστασια οχι η καβα δεν ειναι για σαλονι....ευχαριστω αρη και σορυ που εχω και απαιτησης οκ..

gregory είπε...

ΕΝΟΩ ΤΗΝ ΕΠΑΝΩ ΦΩΤΟ....

Νατασα είπε...

ΟΙΝΟΣ ΕΥΦΡΑΙΝΕΙ ΚΑΡΔΙΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
τα λέει όλα
"εβίβα"

Ανώνυμος είπε...

Άκουγα τα κύματα απο τον player, διάβαζα και το άρθρο για τα κρασιά...
Οι σειρήνες λείπουν από δω μέσα για να μην ξεκολλάμε καθόλου.
Άχαχαχα :)


Αυτό δεν είναι άρθρο.
ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ!

Νά' σαι καλά Άρη και να είσαι πάντα έτσι μερακλής. ;)

Aristodimos είπε...

Η αληθεια ειναι πως μου αρέσει το κρασάκι και ποτε δεν λείπει απο το τραπέζι μου...

Gregory... θα κοιτάξω να σε ικανοποιήσω κανοντας και τριτο μερος... οχι δεν ειμαι κορίνθιος μα περνάω πολυ απο τον καιρό μου στην Κορινθία..

Αρης