gfgmjj.gif

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Μια... αναδρομή στις ΕΚΛΟΓΕΣΠολιτική = η ...ευγενής τέχνη να παίρνει κανείς ψήφους από τους φτωχούς και εκλογικές εισφορές από τους πλούσιους, υποσχόμενος να προστατεύσει τους πρώτους από τους δεύτερους !
Αυτόν τον καιρό όπου σταθείς κι όπου βρεθείς, όπου στήσεις αυτί κι όπου πάρεις μάτι το μόνο που δεσπόζει είναι ο ήχος και η εικόνα μιας και μόνο λέξης


« ΕΚΛΟΓΕΣ »


Και επειδή λοιπόν τόσος ντόρος γίνεται για τις εκλογές ας δούμε την
« ιστορία » τους.

Η Δημοκρατία και η κορυφαία έκφρασή της, οι εκλογές, αποτελούν αρχαιότατη Ελληνική έμπνευση. Ο σοφός Σόλων, από το 594 π.Χ., είχε ήδη επιβάλει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και οι εκλογές καθιερώθηκαν το 508 π.Χ. με εισήγηση του Κλεισθένη.
Αυτά κατά την αρχαιότητα….
Γιατί μετέπειτα χρειάστηκε να περάσουν 23 χρόνια από την Επανάσταση του 21, ώσπου οι Ελληνες ν' αποκτήσουν το δικαίωμα να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους στο ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος.
Και όταν, το 1844, το απέκτησαν, το ευχαριστήθηκαν:
Στις πρώτες εκλογές ψήφιζαν επί έξι ολόκληρους μήνες!

Δικαίωμα ψήφου αναγνωρίζονταν σε όλους τους άρρενες Έλληνες πολίτες, που διέθεταν ιδιοκτησία και είχαν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους. Δικαίωμα εκλογής είχαν όσοι ήταν άνω των 30 ετών.


«Μαυρίστε τους!»
Ξέρετε πως βγήκε η έκφραση « τους μαυρίσανε » ;

Οι πρώτες εκλογές μετά το Σύνταγμα του 1864 έγιναν με μια διαδικασία που απέκλειε κάθε χρήση βίας και νοθείας. Μόνο που ήταν κάπως χρονοβόρα: Σε κάθε εκλογικό τμήμα στήνονταν τόσες κάλπες όσοι και οι υποψήφιοι βουλευτές.ΚΑΛΠΗ = Η ψηφοδόχος (< ψήφος + δέχομαι). Προέρχεται από το αρχαίο ουσιαστικό κάλπις (γεν. της κάλπιδος, αιτ. την κάλπιν η οποία σήμαινε αγγείο και κατεξοχήν: στάμνα, κούπα ή δοχείο).Κάθε κάλπη ήταν χωρισμένη στα δύο, η μισή άσπρη με μια ταμπέλα που έλεγε «ναι» και η μισή μαύρη με μιαν άλλη που έλεγε «όχι». Δύο σωληνάκια οδηγούσαν το ένα στην άσπρη πλευρά και το άλλο στη μαύρη. Πίσω από κάθε κάλπη στεκόταν εκπρόσωπος του υποψηφίου στον οποίο αυτή ανήκε.

Ο ψηφοφόρος, μπαίνοντας, έπρεπε να πάρει τόσα μολυβένια μπαλάκια όσα και οι κάλπες. Πλησίαζε τις κάλπες τη μία μετά την άλλη και έβαζε το μπαλάκι ή στον σωλήνα που οδηγούσε στην άσπρη μεριά ή σ' εκείνον που οδηγούσε στη μαύρη.

Στη διαλογή μετρούσαν πρώτα αν τα μπαλάκια στην άσπρη και στη μαύρη πλευρά κάθε κάλπης είχαν άθροισμα ίσο με τον αριθμό των ψηφισάντων. Αν τα μπαλάκια ήταν παραπάνω, η επιτροπή αφαιρούσε τα περισσευούμενα από την άσπρη μεριά!Βουλευτές λοιπόν ανακηρύσσονταν όσοι είχαν τα περισσότερα μπαλάκια στην άσπρη μεριά και εκλέγονταν τόσοι, όσους έβγαζε κάθε περιοχή. Αντίθετα «μαύριζαν» (από εκεί βγήκε η έκφραση) τους ανεπιθύμητους .


Οι πρωθυπουργοί

Στα 160 χρόνια των ελληνικών εκλογικών αναμετρήσεων, από το 1844 έως το 2004, 81 άνδρες έγιναν πρωθυπουργοί αυτού του τόπου:
Οι 29 εκλέχτηκαν με την ψήφο του λαού.
Οι 5 ήταν δικτάτορες ή εκπρόσωποι δικτατόρων.
Οι υπόλοιποι 47 διορίστηκαν από τους βασιλιάδες ή ανέλαβαν προσωρινά, είτε ως υπηρεσιακοί είτε με την υπόδειξη κάποιας εθνοσυνέλευσης.Και ιδου ορισμένα αξεπέραστα ρεκόρ τους :

( εκτός από το ρεκόρ του ψεύδους και της κάλπικης ελπίδας που καλιεργούν με τις υποσχέσεις τους )

Ο πιο νεαρός πρωθυπουργός όλων των εποχών είναι ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης. Ορκίστηκε στις 20 Οκτωβρίου 1865 σε ηλικία 36 χρόνων. Όμως, δέκα μέρες αργότερα, παραιτήθηκε. Ξανάγινε πρωθυπουργός άλλες 5 φορές, τη μία με την ψήφο του Ελληνικού λαού.

Αντίθετα ο μαθουσάλας που εγινε πρωθυπουργός δεν είναι άλλος από τον «Δρακουμέλ»…. Ουπς sorry !!! Ο Κώστας Μητσοτάκης ήθελα να πω… αυτός αξιώθηκε να γίνει πρωθυπουργός στα 72 του !!!!!!!!!!!!!!!

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός, αυτος δηλαδη που εκατσε περισσότερο στον … σβέρκο του λαού είναι ο Κ. Σημίτης με 8 χρόνια, 1 μήνα και 17 ημέρες συνεχούς πρωθυπουργίας.

Στην απέναντι όχθη, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αριστείδης Μωραϊτίνης, είναι ο άνθρωπος που έγινε πρωθυπουργός για το πιο σύντομο διάστημα στην ελληνική ιστορία: μόλις 2 μέρες, από τις 9 έως τις 10 Φεβρουαρίου 1863.

Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος είναι ο πολιτικός που ορκίστηκε πρωθυπουργός τις περισσότερες φορές, συνολικά 10, από τις οποίες οι δύο την ίδια χρονιά.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατέχει το μεγαλύτερο και αξεπέραστο ρεκόρ. Κέρδισε την ψήφο του λαού σε 6 εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1910 ως το 1933. Είναι ο αδιαφιλονίκητος πολυνίκης πρωθυπουργός.

Η χρονία του 1922 κατέχει ενα απίστευτο ρεκόρ:
Ειναι η χρονιά που γνώρισε 7 (ναι καλά διαβάσατε ΕΠΤΑ) εναλλαγές πρωθυπουργων μεσα στην ιδια χρονιά !!!!

Ολοι μιλάνε για ... έδρες και ζητάνε Αυτοδυναμία

Ομως μόνον 2 αρχηγοί κόμματος γνώρισαν τον εκπληκτικό θρίαμβο
να κατακτήσουν πάνω από το 80% των εδρών της Βουλής.

Και το παράδοξο ειναι πως και οι 2 ωστόσο, κάποια άλλη στιγμή της πολιτικής τους σταδιοδρομίας γεύτηκαν την πίκρα να μην εκλεγούν ούτε οι ίδιοι!

Πρόκειται για τον Χαρίλαο Τρικούπη το 1892 έβγαλε 180 από τους συνολικά 207 βουλευτές, ποσοστό 86,96% ! Στις επόμενες όμως εκλογές του 1895, έπαθε πανωλεθρία: το κόμμα του ανέδειξε 15 βουλευτές (7,2%), ανάμεσα στους οποίους ο ίδιος δεν ήταν!

Και ο άλλος ηταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος που 15 χρόνια αργότερα, στις εκλογές του 1910, είδε το κόμμα του να κατακτά τις 307 από τις 362 έδρες του Κοινοβουλίου: ποσοστό 84,80%! Στα 1920 όμως καταποντίστηκε: το κόμμα του έπεσε στο 29,73% χωρις να εκλεγεί !!

Τραγική σύμπτωση ;;;
Εφυγε για το Παρίσι, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο που, 25 χρόνια πριν, είχε πάρει ο Χαρίλαος Τρικούπης.

Και οι δύο πέθαναν αυτοεξόριστοι.
Αυτα λοιπόν συνέβησαν μέχρι σήμερα.

Γιατί σήμερα ζητούν την ψήφο μας 23 κόμματα. Κι αν δεν τα ξέρετε, σας τα παραθέτω για να μην εκπλαγείτε απο το πολύ .... χαρτομάνι (ψηφοδέλτια) που θα σας φορτώσει η εκλογική επιτροπή οταν πάτε να ψηφίσετε.....


1) Νέα Δημοκρατία (Κ. Καραμανλής)

2) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) (Γ. Παπανδρέου)

3) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α. Παπαρήγα)

4) Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) (Α. Τσίπρας)

5) Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ) (Γ. Καρατζαφέρης)

6) Οικολόγοι Πράσινοι (Ν. Χρυσόγελος)

7) Μαρξιστικό- Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (Αν. Παπαδόπουλος, Π. Κουφοβασίλης)

8) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικόλενινιστικό) (Γ. Κωνσταντόπουλος)

9) Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές) (Σαμπετάι Μάτσας)

10) Δημοκρατική Αναγέννηση (Σ. Παπαθεμελής)

11) Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης)

12) Λαϊκός Σύνδεσμος- Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος)

13) Δημοσθένης Βεργής- Έλληνες Οικολόγοι (Δ. Βεργής)

14) ΟΑΚΚΕ Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (Διοικούσα Επιτροπή: Γ. Ζαφειρόπουλος, Δ. Γουρνάς)

15) Κοινωνία (Εμμ. Βολουδάκης)

16) Δημοκρατικοί (Μ. Μελετόπουλος)

17) Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) Διοικούσα Επιτροπή 12 ατόμων

18) Φως- Αλήθεια- Δικαιοσύνη (Κ. Μελισσουργός)

19) Φίλοι του Ανθρώπου (Κ. Σταμούλης)

20) Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη (ΠΑΑ) (Ν. Κολίτσης)

21) Παλαιά Δημοκρατία (Α. Δασκαλόπουλος)

22) Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση (Κ.Ο.Τ.Ε.Σ) (Ν. Λούβρος)

23) Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑΕΚΕ) (Μ. Τζαλαζίδης)

Πολιτική = η ...ευγενής τέχνη να παίρνει κανείς ψήφους από τους φτωχούς και εκλογικές εισφορές από τους πλούσιους, υποσχόμενος να προστατεύσει τους πρώτους από τους δεύτερους !Αντε και ... ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ την

Κυριακή !!!!!


 

Πηγή: e-go.gr


43 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θαυμάσια ανάρτηση!Μελέτη θάλεγα! Διαβάζεται μονορούφι! Ευχαριστούμε για το ιστορικό της μέρος...
Δεν σου σχολιάζω εκτενώς , τώρα.. Γι αυτό θα επανέλθω αύριο. Θέλω να την ξαναδιαβάσω πρωινή, να την ευχαριστηθώ κατά πως της αξίζει!
Προς το παρόν θα σου αφήσω εδω ένα "εκλογικό " στιχάκι του Σουρή!
Ολοκληρωμένο το ποίημα μπορείς να το διαβάσεις εδω http://xeimwniatikhliakada.wordpress.com/2009/09/29/%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BE%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82/#comments

Aristodimos είπε...

xeimwniatikhliakada

Η γλωσσα του Σουρή κόκκαλα τσακίζει.
Και μιας και τον ανέφερες παραθέτω κι εγω ενα απο τα στιχακια τοϋ:

Μᾶς λείπει ἕνας ἀρχηγός;... πενῆντα ξεφυτρόνουν,
τὸ ἕνα κόμμα χάνεται;... θὰ ἔβγουν ἄλλα δέκα·
ὅλοι γιὰ τὸ ἀξίωμα τοῦ ἀρχηγοῦ μαλλόνουν,
κι᾿ ἴσως ἀργότερα μᾶς βγῇ ᾿ς τὴ μέση καὶ γυναῖκα.
Ἀλλὰ κι᾿ ἐγὼ ὁ ἀφανὴς τῶν Ἀθηνῶν πολίτης
ἐλπίζω πὼς καμμιὰ φορὰ θὰ γίνω Κυβερνήτης.

zeidoron dtsoukas είπε...

Aγαπητέ Αρη πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση - αναδρομή στην ιστορία των εκλογών.Ωραία η διαδικασία του μαυρίσματος,ήξερε κι ο υποψήφιος σε πόσους ήταν αντιπαθής αλλά έβγαζε κι ο ψηφοφόρος το άχτι του!Να είσαι καλά και καλό βόλι επίσης.

jacki είπε...

Αυτό με το μασυρίστε τους ειλικρινά δεν το ήξερα..
Το άκουγα αλλά δεν ήξερα από που προέρχεται.
Έμαθα πολλά από την ανάρτησή σου.
Και με έκανες και γέλασα με κάποια σχόλια (όπως Δρακουμέλ :) )
Να είσαι καλά Άρη.

Μαρια Νικολαου είπε...

Η αναρτησή σου τελεια και οι φωτο ειδικα.... δεν το συζητώ!

Καλημερα ολη μερα

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Καλό μήνα Αρη
Ξέρεις τι μ'αρέσει; Που τούς πολιτικούς αυτόν τον καιρό τους έχει πιάσει η αγωνία για ψήφους...και εμάς μια ποιητικη διάθεση αντίδρασης:

Να μασάει ο χοντρός είναι δουλειά του
γουργουρίζει η Πατρίδα στην κοιλιά του
Νόμος: Ο που προδίδει κι' απατά
όλο και πιό ψηλότερα πατά.
Και σύ λαέ με την καμένη ανάσα,
πότε θα κόψεις του χοντρού τη μάσα;

(Βάρναλης)

την καλημέρα μου

Ανώνυμος είπε...

νομίζω ότι η πρώτη φωτό κρύβει όλο το νόημα των σύγχρονων εκλογικών διαδικασιών. ή οι πολιτικές είναι ίδιες οπότε η ψήφος μας πάει στα σκουπίδια ότι και να ψηφίσουμε (γιατί άλλοι από πάνω καθορίζουν την πολιτική κάθε χώρας-μέλους), ή όποιος και να βγει έχει και τα προσωπικά του συμφέροντα, οπότε οι ανάγκες του απλού πολίτη πάνε στα σκουπίδια.

George είπε...

πανέμορφη η ανάρτηση σου με ένα σωρό πληροφορίες. Τα περισσότερα τα είχα βρει σκόρπια δεξιά και αριστερά αλλά έτσι μαζεμένα όλα μαζί δεν τα είχα δει.
Μου κάνει εντύπωση πάντως ο αριθμός 23 κόμματα που ζητούν την ψήφο μας. Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός??
Ή τελικά υπάρχουν αρκετοί που θέλουν να μας κυβερνήσουν και να τα πάρουν απο τους πλούσιους για να τα δώσουν στους φτωχούς??
Την καλημέρα μου.

Nana Tsouma είπε...

Σουπερ!!!!!!!!!!!!!!!!!!το διαβαζω ΟΛΟ σημερα...σε συνεχειες των τριών λεπτών βεβαια και όπου παει!!!!!!!!!
χαχαχαχα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Φιλια πολλα και ευχαριστω πολύ...μουφτιαξες τη διαθεση!!!!!

Κώστας Ζωγραφόπουλος είπε...

Πανέμορφο άρθρο , εμπεριστατωμένο και με αρκετό «υποδόριο» χιούμορ στη γραφή του.
Πάντως το πιο ελκυστικό κόμμα στις υποσυνείδητες προτιμήσεις της νεοελληνικής μας ψυχοσύνθεσης, είναι το τελευταίο…

Θα συμπλήρωνα στον ευφυέστατο προσδιορισμό της πολιτικής που έγραψες, ότι πετυχημένη πολιτική είναι επιπρόσθετα, να φροντίζουν οι ασκούντες την εξουσία να παραμένουν τα «πρόβατα» γερά δεμένα στην ιδιότητα τους…
(με αρχαία ετυμολογία… ο ιδιώτης)

Να είσαι καλά.

Aristodimos είπε...

zeidoron
Jacki

Ακριβως ...και η έκφραση "καλό βόλι" βγήκε απο τα "μολιβένια σφαιρίδια" που ρίχνανε στην μαύρη ή ασπρη πλευρα της κάλπης

Aristodimos είπε...

Μαρια Νικολάου
Vaggelis

Μια φωτο 1000 λέξεις δεν λένε ;;;
Συμφωνω με τον Βαγγέλη και αν προσέξεις τον ορισμό της "κάλπης" τοτε, ναι ειναι απόλυτα πετυχημένες !!!

ΝΑΪΑΔΑ είπε...

ακρως ενημερωτικο το ποστ σου Αρη μου!
εξαιρετικο!!!

τωρα βεβαια οπως τα εχουμε κανει κι εμεις κι αυτοι αντε να ριξεις το βολι και να πιασει και τοπο!

αλλα δεν λεω...

νεραιδενια καλησπερα!!!

Aristodimos είπε...

Ελίτσα

Αφου λοιπον μας εχει πιάσει ποιητική διάθεση , ας θυμηθούμε και ολίγον... Σκαρίμπα

Κι ω Θεέ-μου, τι θίασος, τι λερή συνοδεία
εαυτούληδων (τούτοι-μου), να μοιράσουν σαν λύκοι
μεταξύ-τους — για ρόλους-των — κάθε μια-μου αηδία,
κάθε τι ρεζιλίκι..

Aristodimos είπε...

George
Ναι, εκανα μια συραφή και μάζεψα ολα οσα μπορουσα πιο αναλυτικά εδω...Τωρα οσο για τα 23 απλα να σου πω οτι ο Αρειος Πάγος απέκλεισε και άλλα 5 που ειχαν καταθέσει αιτηση ... Φαντάσου 28 λοιπόν !!!!

Aristodimos είπε...

Nana Tsouma

Σε ευχαριστω... χαιρομαι που μπόρεσα να σου φτιάξω την διάθεση μετ απ οσα διάβασα στο blog σου.
Την αγάπη και την υποστήριξή μου

Aristodimos είπε...

Ζωγραφοπουλος

Καλώς ηρθες...Συμφωνω απόλυτα "πρόβατα γερά δεμένα"
Αλλωστε το λένε καθαρά, "οποιος φευγει απ το μαντρί τον τρώει ο λύκος"

Aristodimos είπε...

Ναϊαδα

Ναϊάδα μου ειναι σαν να λέμε "πιασ' τ αυγό και κούρεφτο" !!!

Καλό μήνα

Ανώνυμος είπε...

Άψογο αφιέρωμα... αυτό με τον Σημίτη δεν το περίμενα, όχι φυσικά ότι γνώριζα τα υπόλοιπα.

Καλό μήνα και καλό βόλι με συνείδηση

Aristodimos είπε...

Οδοιπορος
Κυρίως κατα συνείδηση και ελεύθερη βούληση !!!
Καλό μηνα

Ανώνυμος είπε...

Άρη μου,

Ειλικρινά πολύ θα ήθελα αυτές τις εκλογές να κέρδιζε ένα «κόμμα» που να αγαπάει τόσο πολύ την Ελλάδα και να το δείχνει και με λόγια και με πράξεις…ένα «κόμμα» με λογότυπο την εικόνα του μπλογκ σου και με όνομα «ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΑ»!

Καλή σου μέρα!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Απολαυστικότατη η ανάρτησή σου Αρη μου, την διάβασα επίσης μονορούφι!!
Καλό μήνα να χουμε:))

Aristodimos είπε...

korallenia

Κοραλλένια μου ποσο δίκιο εχεις..
γιατί αυτή η χώρα η μικρή που μοίρα δεν τη μύρανε, έχει σιχαθεί πια τους ρήτορες και τους μπαλκονάτους. Έχει προδοθεί από τους ρήτορες και τους μπαλκονάτους.
Ας βρεθει καποιος επιτέλους που να μην ειναι "λόγια" αλλά "εργα".

Elena

Απιστευτα και αξεπέραστα τα ΡΕΚΟΡ τους..

Καλό μήνα

Καραβάκι είπε...

"Τοῦ Διογένη πιάσετε ἀμέσως τὸ φανάρι,
κι᾿ ἐλᾶτε νὰ γυρέψουμε κανέναν ἀρχηγό·
ἀλλὰ καθένας μας, θαρρῶ, εἶν᾿ ἄξιος νὰ πάρῃ
τὴν ἀρχηγίαν κόμματος, ἀκόμη δὰ κι᾿ ἐγώ.
Γιὰ τὰ πρωτεῖα ξεψυχᾷ κάθε Ρῳμιὸς λεβέντης,
μόνον αὐτὸς πρωθυπουργός, μόνον αὐτὸς ἀφέντης."
Και λίγος Σουρής για να δέσει το "γλυκό".Γλυκέ μου Άρη καλό μήνα σου εύχομαι.Όσο για το "καλό βόλι",δεν έχω ιδέα από σκοποβολή.Όποιον πάρει ο χάρος λοιπόν...Φιλιά πολλά ψυχή μου.Και καλό βράδυ.

ΚΙΡΚΗ είπε...

Επίσης και η έκφραση "Μαύρο και δαγκωτό" ξεπήδησε από την εποχή που οι Έλληνες, μόνο άνδρες και μόνο όση κατείχαν περιουσία, ψήφιζαν με σφαιρίδια.
Ευχάριστη η ανάρτηση, γιατί στηρίχτηκε στην Ιστορία μας. Και αν κατά διαόλου πάμε σήμερα, φταίει και το γεγονός ότι λίγοι από εμάς την μελετούν, ώστε να παραδειγματιστούν από τα λέθη των παλαιών και να μην τα επαναλάβουν.
Φιλάκια αψήφιστα

Ερατώ είπε...

Ωραία!Μια διευκρίνιση ήθελα:αυτοί στο Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. δέχονται και αντικαπνιστές;

Και για να σοβαρευτώ:Άρη συγχαρητήρια για το ενημερωτικό ποστ.Να ξέρουμε πού πάμε!
Καλή σου μέρα!

Aristodimos είπε...

Aza
Παντα επίκαιρος ο Σουρης καλή μου Γλύκα.

Κιρκη
Καλη μου Κιρκη , δυστυχως γενεές τωρα δεν εχουμε μαθει τίποτα απο τα λάθη μας>
Χαρηκα που σε ειδα εδω.

Ερατω
Τωρα αν δεχονται αντικαπνιστές θα σε ... γελάσω.
Δεν ξερω και αν αντι για "κουκια" (οπως συνήθως αποκαλουμε τις ψηφους) ψαχνουν για ... πιτουρα οχι στ αχυρα μα στην κάλπη !!!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Πολύ καλή δουλειά!!!

Καλημέρα :) και καλό βόλι...

logia είπε...

A!!! Αρη,

Απίστευτα χρήσιμη ανάρτηση!!!!!!
Μάλλον θα έπρεπε να την συμπεριλάβουν στα σχολικά εγχειρίδια....
αντι για τις γνωστές βλακείες τους...
πειράζει που ψηφίζω μαύρο;
πειράζει;;;


την καλημέρα μου

Maria Tzirita είπε...

Η πιο πλήρης ανάρτηση στη μπλογκογειτονιά, σχετικά με τις εκλογές και την ιστορία τους! Γέλασα όταν σκέφτηκα τι θα συνέβαινε σήμερα αν είχαμε πίσω από το παραβάν τους πολιτικούς μας και τους φυσάγαμε "μπαλάκια"! Κανείς δε θα έβγαινε σώος από κει μέσα! Να'σαι καλά Άρη μου, μα ςμόρφωσες πάλι! Σε φιλώ, καλό σαβ/κο - ανεξαρτήτως αποτελέσματος...

Ανώνυμος είπε...

ΜΙα καλημέρα επικαιρη αλλά και διαχρονική.

Αρνιέμαι, αρνιέμαι, αρνιέμαι
να είσαι συ και να μην είμαι γω
που τη δική μου μοίρα διαφεντεύεις
με τη δική μου γη και το νερό

Αρνιέμαι, αρνιέμαι, αρνιέμαι
να βλέπω πια το δρόμο μου κλειστό
αρνιέμαι να 'χω σκέψη που σωπαίνει

;-D

Aristodimos είπε...

Τερας της αμαθειας

Logia

Μαρια Τζιριτα

xeimwniatikhliakada

Καλό Σ/Κ ευχομαι και
"καλό βόλι" !!!!

alitaki είπε...

kalispera file.vlepo oti to exis meletisi arketa to thema gia tis ekloges.ti na po gia avrio ;kales ekloges.gia na doume ti tha doume...kalo s/k.filia

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Θα αναφερθώ μόνο στο σχόλιο για το Τρικούπη και το Βενιζελο...
Μήπως τα τραβά η όρεξη μας λοιπον;
Τι συμβαίνει μ' εμάς τους Έλληνες ρε παιδιά;

Σταλαγματιά είπε...

Η ψήφος αποτελεί την μεγαλύτερη δύναμη στα χέρια μας και το πιο δυνατό μας δικαίωμα και τι έχουμε καταφέρει με αυτό;
Μόνο να καβγαδίζουμε μεταξύ μας για το ποιος είναι λιγότερο κλέφτης από τον άλλο ενώ εκείνοι γεμίζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με το ίδιο μας το αίμα.
Το πιστεύεις πως λίγες ώρες πριν τις εκλογές και εγώ δεν έχω αποφασίσει ποιον θα ψηφίσω;

Μου έλειψε ο ήχος των κυμάτων σου Άρη.
Να έχεις έναν υπέροχο μήνα
Σε φιλω

mar9659 είπε...

'Αρη μου πολύ ενημερωτική η ανάρτησή σου περί εκλογών...Ομολογώ πως δεν ήξερα πως προέκυψε το μαύρισμα των υποψηφίων δεν τόξερα..Τέλειες οι φωτό σου ...και ο ορισμός της κάλπης; όλα τα λεφτά..ΜΠΡΆΒΟ ΣΟΥ...Καλό μήνα καλό και ήρεμο σαβ/κο νάχεις, άντε να το πώ και εγώ καλό βόλι!!

Uid είπε...

Εγώ την βέσπα μου ψάχνω...
Μήπως ξέρεις από βέσπα; ε;

Καλημέρα και... καλή τύχη μάγκες. ;)

Περαστικά.

PS: Έκανες, όπως πάντα, υπέροχη δουλειά Άρη. Εύγε!

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Γράφε Άρη μου ! Γράφε για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι Νέοι.
Ζωντανή εγκυκλοπαίδεια έχεις γίνει.

Να μας είσαι καλά κι αγαπημένος !

http://ligery.pblogs.gr
http://pygemos.blogspot.com
http://lygeri.pblogs.gr

Eleni Dafnidi είπε...

Άρη, δεν ξέρω αν το παθαίνουν κι άλλοι αυτό, αλλά εγώ κάθε φορά που βλέπω κάποιες "προεκλογικές" φάτσες, ανακατεύομαι. Και εννοώ πως κυριολεκτικά ανακατεύομαι. (Όπως όταν φας κάτι χαλασμένο.Πολύ χαλασμένο.)
Σε κάθε περίπτωση η ανάρτηση σου ήταν άψογη και πλήρως ενημερωτική και δεν σου κρύβω ότι κάποιες συγκεκριμένες φωτογραφίες ήταν ιδιαιτέρως απολαυστικές. (Είμαι σίγουρη πως κατάλαβες για ποιες μιλάω...)

Aristodimos είπε...

alitaki
Να σου πω εγω δεν πιστευω οτι... θα δουμε κατι απο κανέναν!!!

Ρικη Ματαλλιωτακη
Εχουμε πολύ "κοντη μνήμη" Ρικη μου δυστυχώς εμεις οι Ελληνες...

Αναστασια
Ολοι για το "βόλεμά" τους ατυχως φροντίζουν Αναστασία μου...
Χαιρομαι που σε "ξαναβλέπω".Μας ελειψες !!!

mar9656
Και στα πρωτα χρονια επι Περικλή κλπ... ψήφιζαν με μολυβένια σφαιρίδια (τα οποία τα δαγκωνανε ορισμένοι για να δείξουν στον υποψήφιο οτι τον ψήφισαν). Και απο εκει βγήκε το "δαγκωτό"
Καλό δαγκωτό βόλι λοιπόν...

Osiris
Φιλε μου καλέ και βεσπα θα μαθω και απ την Ακρόπολη να πέφτω και να στεκομαι ορθιος θα μάθω με ολους τούτους που μπλέξαμε και δεν εχουμε τρόπο να ξεμπλέξουμε.
Καποτε υπήρχε ο Καιάδας... Τωρα που να παμε να τους... φουντάρουμε ;;;;;
CUA

Λυγερή
Λυγερή μου οπως ειπα και πιο πάνω εχουμε "κοντή μνήμη" γι αυτό που και που θα πρέπει καποιος να μας τα θυμίζει όλα αυτα.... μηπως κι αλλάξουμε ροτα κάποτε.
Την αγάπη μου

Aristodimos είπε...

Eleni Dafnidi
Σε καταλαβαίνω και σε νιώθω απόλυτα Ελένη μου...
Αντι να μας εμπνέουν... εχουν καταφέρει να μας προκαλούν αηδία και... αναγούλα !!!!!!
Νασαι καλά και περιμένουμε το επόμενο βιβλίο σου (πολυ μας το καθυστερεις !!!!)

fractal είπε...

Αρη. Καταπληκτική η παρουσίαση και ακόμη πιό καταπληκτικές οι ευρυματικές φωτογραφίες που αξίζουν πράγματι όσο χίλιες λέξεις.
Είναι η δεύτερη φορά στη ζωή μου που δεν θα πάω να ψηφίσω. (Η πρώτη ήταν στις ευρωεκλογές.)
Έτσι τουλάχιστον δεν αναγκάζομαι να τραβήξω το καζανάκι....

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Κοίτα τώρα πόσα πράγματα έμαθα που μέχρι ήμερα αγνοούσα.
Ωραία ανάρτηση

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές