gfgmjj.gif

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα







Χρειάστηκε να περάσουν 23 χρόνια από την Επανάσταση του 21, ώσπου οι Ελληνες ν' αποκτήσουν το δικαίωμα να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους στη Βουλή.

Και όταν, το 1844, το απέκτησαν, το ευχαριστήθηκαν:

Στις πρώτες εκλογές ψήφιζαν επί έξι ολόκληρους μήνες!



Η Εθνοσυνέλευση που προέκυψε μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, είχε δύο αποστολές:

Δημιούργησε τον πρώτο καταστατικό χάρτη της Ελλάδας (συνταγματική βασιλεία) και στις 18 Μαρτίου 1844, ψήφισε τον πρώτο εκλογικό νόμο της χώρας.

Συμβολικά δημοσιεύτηκε στις 25 Μαρτίου και ήταν ο πιο προοδευτικός στον κόσμο,
εως την ώρα εκείνη.

Οι εκλογές έπρεπε να διεξαχθούν σε οχτώ μέρες.

Το πρόβλημα ήταν ότι ο νόμος δεν ξεκαθάριζε αν αυτές οι οχτώ μέρες έπρεπε να είναι κοινές για όλη τη χώρα ή όχι.
Με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία τον Απρίλιο του 1844 και τον Σεπτέμβριο να συνεχίζεται ακόμα σε ορισμένες περιοχές.


Οι τρεις μονομάχοι

Η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης βρήκε την Ελλάδα με τρία κόμματα:

Το γαλλικό με αρχηγό τον Ιωάννη Κωλέττη, το αγγλικό με αρχηγό τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και το ρωσικό με αρχηγό τον Ανδρέα Μεταξά.



Το γαλλικό του Κωλέττη προέβαλλε τον άκρατο εθνικισμό, ενώ το αγγλικό τη μετριοπάθεια και τον εγγλέζικου τύπου κοινοβουλευτισμό. Το ρωσικό είχε σημαία την επικράτηση της Ορθοδοξίας (και άρα ήταν εναντίον του μη ορθόδοξου Οθωνα) και την κατοχύρωση των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού. Λεγόταν και κόμμα των Ναπαίων, από το όνομα του Κερκυραίου ρωσόφιλου, Νάπα.



Ο Οθων ήθελε μια εκλογική κυβέρνηση συνασπισμού με τους Μαυροκορδάτο - Κωλέττη, αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε να μετάσχει, για να μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα. Ετσι, στις 30 Μαρτίου 1844, ορκίστηκε μονοκομματική κυβέρνηση Μαυροκορδάτου, που προκήρυξε τις εκλογές, που σημαδεύτηκαν απο εκτεταμένη χρήση νοθείας (ηδη απο τότε καλα κρατει αυτό).



Ο Κωλέττης συμμάχησε με τους στρατιωτικούς, που ήξεραν πώς να «πείθουν» τον λαό. Και όπου δεν μπορούσαν να τον πείσουν, σήκωναν επαναστατική σημαία.

Σημαντικότερη ήταν η εξέγερση στην Ακαρνανία με υποκινητή το Θεοδωράκη Γρίβα (οπλαρχηγός στην Επανάσταση και φιλικά προσκείμενος στον I. Κωλέττη), η οποία εκδηλώθηκε τον Απρίλιο.

Ενα μήνα αργότερα ένοπλες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Μάνη μεταξύ των παραδοσιακά αντιπαρατιθέμενων οικογενειών του Τζανετάκη και των Μαυρομιχαλαίων.



Κωλέττης και Μεταξάς υπονόμευαν συστηματικά τον Μαυροκορδάτο, στο παιχνίδι μπήκε και ο Οθων, ενώ η αγγλική πρεσβεία άφησε ακάλυπτο τον εκλεκτό της.
Τέλη Ιουλίου, ένα σκάνδαλο έδωσε τη χαριστική βολή στον Μαυροκορδάτο, καθώς δημοσιεύτηκε μια επιστολή του Ανδρέα Λόντου προς κάποιον στην Πάτρα, που έδινε οδηγίες για το πώς να πεισθούν οι ψηφοφόροι να τον προτιμήσουν.
Στις 6 Αυγούστου, ο Μαυροκορδάτος παραιτήθηκε. Την ίδια μέρα ορκίστηκε ο Κωλέττης και όρισε υπουργό Στρατιωτικών τον ρωσόφιλο Κίτσο Τζαβέλλα, που ανέλαβε δράση.


Ο Μαυροκορδάτος οταν παραιτήθηκε είχε εκλέξει 52 βουλευτές σε ένα σύνολο 127 εδρών, ενω ο Κωλέττης είχε μια μικρή μειοψηφία.
Από τη στιγμή που ανέλαβε πρωθυπουργός, πέτυχε να μεθοδεύσει υπέρ του τα υπόλοιπα εκλογικά αποτελέσματα.
Ταυτόχρονα, προχώρησε σε εκτεταμένη ακύρωση αποτελεσμάτων σε περιοχές που είχαν εκλεγεί υποψήφιοι προσκείμενοι στον Mαυροκορδάτο. Ετσι ο Μαυροκορδάτος (από τους 52 που εξέλεξε) έμεινε με δώδεκα βουλευτές, ενώ η δική του εκλογή ακυρώθηκε έξι φορές, ώσπου να επικυρωθεί την έβδομη !


Η πρώτη, εκλεγμένη Βουλή των Ελλήνων, λοιπόν, συγκροτήθηκε σε σώμα και συνεδρίασε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1845.

Πρώτος, έστω και έτσι, εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ελλαδας λοιπόν εγινε ο Ιωάννης Κωλέττης, που εξάντλησε την τριετία, κέρδισε και τις επόμενες εκλογές (1847) με συντριπτική πλειοψηφία, αλλά αμέσως μετά πέθανε, σε ηλικία 73 χρόνων.



9 σχόλια:

gregory είπε...

αυτα μας ακολουθουν σαν εθνος σχεδον ακομα...δολοπλοκιες,συνομωσιες,και ψυχολογικη βια...καλο βραδυ...

jacki είπε...

Για μια ακόμη φορά ενημερωτικό ποστ.. Τόσο σημαντικό το δικαίωμα για ψήφο και όμως τόσο χάλια πολιτικό σκηνικό..
Καληνύχτα.

Σταλαγματιά είπε...

Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες αν και θα έπρεπε να τις γνωρίζουμε ήδη.
Δεν είναι όμως της παρούσης να θίξουμε το θέμα της παιδείας και τις γνωσεις που μας προσφέρουν :)))
Σημαντικό δικαίωμα αυτό της ψήφου μόνο που στις μέρες μας το "χάσαμε" κι αυτό.

Καλό βράδυ Άρη

Aristodimos είπε...

Gregory ... jacki... Anastasia #

Αν και ειμαστε αυτοι που απο τον Περικλή εδρεώσαμε σαν εθνος την Δημοκρατία , δυστυχως δεν εχουμε τους ικανούς και ακέραιους πολιτικούς για να την εφαρμόσουν...

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον περιήγηση πίσω στον χρόνο... έτσι εξηγείτε εν μέρει και η σημερινή μας κατάσταση... μάλλον το έχουμε στο αίμα μας... από την αρχή ίδιοι είμασταν...

Καλό ξημέρωμα

Eva F. είπε...

Πω! Πω! έξη μήνες ψήφιζαν....
Ευτυχώς που σήμερα άντε το πολύ σε δύο κυριακές τελειώνουμε..

Καλό Σ/Κ Άρη.

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Καλή μέρα Αρη μου.
Πόσοι από μάς γνωρίζουν ,ή θυμούνται από ιστορικά βιβλία την πολιτική Ιστορία του τόπου μας ; Νομίζω ελάχιστοι. Γι αυτό το βρίσκω πολύ χρήσιμο τέτοια δημοσιεύματα σε μια εύπευτη κατανοητή γλώσσα να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για μικρούς και μεγάλους.
Όσο για τα γεγονότα αυτά καθεαυτά δεν θα τα σχολιάσω. Με τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε έτσι μπορούσαν να ασκουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι άνθρωποι.
Τώρα ,αν γινόταν βία και νοθεία ποιός ξέρει;
http://lygeri.pblogs.gr
http://ligery.pblogs.gr

Maria Tzirita είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, με κάνει ν'αναρωτιέμαι τι πραγματικά έχει αλλάξει από τότε... εκτός από το εξάμηνο βέβαια - δόξα το Θεό!
Φιλιά Άρη μου!

marianaonice είπε...

Πολύ ωραία ενημέρωση!
Για να θυμούνται οι μεγάλοι και να μαθαίνουν οι μικροί!
Καλό ξημέρωμα Άρη και καλή Κυριακή!