gfgmjj.gif

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Οδοντωτός Διακοφτού-Καλαβρύτων




Ξεκίνησαν ξανά τα δρομολόγια του οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοφτού-Καλαβρύτων, τα οποία είχαν διακοπεί, καθώς από τον Μάρτιο του 2007 άρχισαν έργα ανακαίνισής του, λόγω της παλαιότητας αλλά και των τεχνικών προβλημάτων που είχε δημιουργήσει η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η διαδρομή, η οποία εγκαινιάστηκε το 1896 από τον Χαρίλαο Τρικούπη, αποτελεί την έκτη πιο όμορφη παγκοσμίως.

Πρόκειται για τον στενότερο οδοντωτό στον κόσμο, με το πλάτος της γραμμής να φτάνει μόλις τα 75 εκατοστά. Διανύει 22,4 χιλιόμετρα διαδρομής και αναρριχάται απο το επίπεδο της θάλασσας που βρίσκεται το Διακοφτό, διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού και καταλήγει στα Καλάβρυτα σε υψόμετρο 750 μέτρων.

Η διαδρομή διαρκεί μια ώρα και η ταχύτητα του κυμαίνεται από 30 έως 40 χιλ./ώρα στην απλή γραμμή και 6 έως 15 στα δόντια. Η μεγάλη κλίση της γραμμής δεν επιτρέπει την κυκλοφορία ενός συμβατικού συρμού, γι' αυτό ανάμεσα στις σιδηροτροχιές τοποθετήθηκε ένας οδοντωτός άξονας που επιτρέπει με τη λειτουργία ενός μηχανισμού, να ανέβει.

Σήμερα το τρενάκι απέκτησε καινούργια υπερσύχρονα βαγόνια εκτός απο τα δυο μικρά που διέθετε και την ντηζελοηλεκτρική μηχανή στο κέντρο. Ξεκινόντας από το σταθμό του Διακοφτού ανηφορίζοντας περνώντας στην αρχή από το ομαλό κομμάτι και συνεχίζει βγάζοντας τα δόντια του, μπαίνοντας στο πρώτο στένεμα της χαράδρας και την στάση στον οικισμό Νιάματα.



Περνάει από μικρά τούνελ όπου ανάμεσα στα μικρά ανοίγματα προλαβαίνουμε να διακρίνουμε στην απέναντι όχθη μεγάλη βραχοσκεπή με διαδοχικές σπηλαιώδεις αίθουσες, σε μια από τις οποίες οι σταλαγμίτες έχουν σχηματίσει όρθιες στήλες που μοιάζουν με μορφές παραταγμένες στη σειρά. Ο Οδοντωτός μαζεύει τα δόντια του στη στάση των Τρικλιών.


Η διαδρομή συνεχίζει σε άγρια τοπία με καταρράκτες και φτάνουμε στο πιο στενό σημείο της διαδρομής που λέγεται "Πόρτες"

Οι Πόρτες είναι το πιο εντυπωσιακό σημείο της διαδρομής μια και πρόκειται για το πιο στενό σημείο του φαραγγιού. Εκεί η γραμμή περνάει μέσα από σήραγγα. Στις δύο εισόδους της υπάρχουν ακόμα και σήμερα βαριές σιδερένιες πόρτες, που άνοιγαν μόνο για να περάσει το τρένο και απέκλειαν τη διάβαση στους πεζούς με αποτέλεσμα η διέλευση του φαραγγιού να είναι δυνατή μόνο σιδηροδρομικά.


Ανηφορίζοντας ο Οδοντωτός βγάζει πάλι τα δόντια του και φτάνει στο σταθμό του Μεγάλου Σπηλαίου όπου βρίσκεται στον οικισμό της Κάτω Ζαχλωρούς.


Συνεχίζοντας τώρα πλέον την ομαλή διαδρομή του προς Καλάβρυτα αναπτύσσει ταχύτητα περνώντας από την στάση της Κερπινής και φτάνει στα Καλάβρυτα μέσα από τον ανοιχτό κάμπο.


Δίπλα απο τις γραμμές του τρένου υπάρχει μονοπάτι που παλαιότερα χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής.
Ειναι το Ε4
και χρησιμοποιείται για πεζοπορεία. Η διαδρομή απαιτει 7-8 ωρες για το ανέβασμα και περίπου 6 για το κατέβασμα.

Αν τυχόν βρεθείτε εκει αξίζει ν' αφήστε το αυτοκίνητό σας στο Διακοφτό και να κανετε την διαδρομή προς Καλάβρυτα με τον οδοντωτό.

10 σχόλια:

jacki είπε...

Πόσο μου αρέσουν οι διαδρομές με το τρένο.. Τώρα που το σκέφτομαι πρέπει να κανονίσω ένα ταξιδάκι με τρένο.

gregory είπε...

αρη εχω παη πολλες φορες ....και ειδηκα την ανοιξη ...το φαραγγι του βουραικου...μπραβο για την αναρτηση σου..

✿ margarita είπε...

Λατρεύω τα τρένα!!
Ειδικά με το συγκεκριμένο μεγάλο το δέλεαρ Αρη..ελπίζω κάποια στιγμή(αν και λιγάκι δυσκολο εδω που είμαι) να κάνω την υπέροχη αυτη διαδρομή!

Καλό βράδυ

Antianemikos είπε...

Υπέροχη διαδρομή! Την έχω κάνει και με το τραινάκι παλιότερα αλλά και με τα πόδια! Καιρός να την ξανακάνω!
Να 'σαι καλά που μου τη θύμισες πάλι!
Καλό σου βράδυ

Σταλαγματιά είπε...

Είναι εκπληκτική η θέα πραγματικά σε μαγεύει!!!

Θα ήθελα πολύ να τα δω όλα αυτά από κοντά!

Καλό βραδυ Άρη και ευχαριστούμε για το όμορφο ταξίδι!

Eva F. είπε...

Κάτι μου λέει...
κάτι μου λέει.....
:-) .....

Ανώνυμος είπε...

Θα πρέπει να είναι πανέμορφα.... κρίμα δεν έχω πάει ποτέ!
Πιστεύω να είσαι καλά!
Καλό βράδυ και καλή βδομάδα!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Ναι, είναι πολύ γραφικό!
Καλές Αποκριές

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΝΕΒΕΙ ΑΛΛΑ ΑΚΟΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ.ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΔΙΩΞΩ ΝΑ ΠΑΩ.ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΒΛΕΠΩ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ.ΕΓΩ ΤΑΞΙΔΕΨΑ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ.

marianaonice είπε...

Yπέροχη διαδρομή!!
Ποτέ μου δεν την έχω κάνει και ήθελα τόσο πολύ!
Ελπίζω κάποτε να το καταφέρω!!
Πάντως σήμερα με ταξίδεψες εκεί Άρη!!
:))