gfgmjj.gif

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Ιστορίες . . . . Ελληνικής Τρέλας ! ! !




Στην... πυρά παραδίδεται από το Εφετείο Θεσσαλονίκης σχεδόν το σύνολο του αρχείου του από το 1914 έως το 1996, που αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας της πόλης αλλά και της Ελλάδας.

Ιστορικές πολιτικές δίκες, όπως η υπόθεση Λαμπράκη, η δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ στον Εμφύλιο, οι δίκες αντιστασιακών και βασανιστών της χούντας, άλλες της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, ακόμα και ποινικές υποθέσεις που έγραψαν ιστορία, όπως η δίκη του λεγόμενου «δράκου» του Σέιχ Σου, Αριστείδη Παγκρατίδη, περιλαμβάνονται στο αρχειακό υλικό που προτείνεται για καταστροφή, με απόφαση της επιτροπής του Εφετείου.




Ακουσον . . . ακουσον. . .

Σε συνεδρίασή της στις 30 Οκτωβρίου η επιτροπή απεφάνθη πως το παραπάνω αρχείο


«ουδεμία χρησιμότητα ή ιστορική αξία έχει»

που να δικαιολογεί τη φύλαξή του, και με επίκληση ενός Βασιλικού Διατάγματος του 1966 αποφάσισε την εκποίησή του προς πολτοποίηση για βιομηχανική χρήση ή την καταστροφή του διά πυρός.


Η απόφαση ελήφθη για λόγους αποσυμφόρησης των χώρων όπου φυλάσσονται τα αρχεία, και από αυτήν εξαιρούνται ρητά μόνον οι δικογραφίες που αφορούν βουλεύματα και αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου Δωσίλογων. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης -παρότι συναίνεσε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ, Ι. Κοτζαμανίδης, που συμμετείχε στην επιτροπή- καθώς και ιστορικών, μελετητών αρχείων και συλλόγων αντιστασιακών.

«Αρχικά θεωρήσαμε το θέμα γραφειοκρατικό, αλλά όταν αντιληφθήκαμε τι πάει να γίνει, αντιδράσαμε. Προσωπικά είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην καταστροφή οποιουδήποτε αρχείου», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Μ. Λαμτζίδης. Ο Σύλλογος έχει αναλάβει να ενημερώσει μια σειρά από φορείς, συλλόγους και επιστήμονες, σε μια προσπάθεια διάσωσης του αρχείου.

«Η δικαιοδοτική διαδικασία αποτελεί πολύτιμη πηγή της σύγχρονης ιστορίας. Γι αυτό η διαχείριση των δικαστικών αρχείων οφείλει να διευκολύνει την ιστορική έρευνα, να σέβεται τη συλλογική μνήμη και να ακολουθεί τις αρχές της σύγχρονης αρχειονομίας», τόνισε ο Γ. Κωνσταντίνου, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου.
Ο ιστορικός, ειδικός επιστήμονας του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, Στρ. Δορδανάς ειπε «Κατά καιρούς έχουν γίνει κι άλλες εκκαθαρίσεις και έχουν διασωθεί πολύτιμοι φάκελοι χάρη στην ευαισθησία των υπαλλήλων του αρχείου, που τους άρπαξαν την τελευταία στιγμή από τα χέρια των εκκαθαριστών», και προσέθεσε: «Εχω δει το πακέτο της δίκης Λαμπράκη σε μια κούτα σε μια γωνιά του αρχείου και προφανώς υπάρχουν κι άλλες σημαντικές υποθέσεις εκεί. Με ανησυχεί ιδιαίτερα αυτή η απόφαση».


Για προκλητική απόφαση κάνει λόγο ο γραμματέας της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων και μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων αντιστασιακών, Τ. Μηταφίδης. «Σε μια μαρτυρική πόλη, όπου δεν υπάρχει ούτε μουσείο, ούτε αρχείο αντιφασιστικής και αντιδικτατορικής αντίστασης, είναι πρόκληση να καταστρέφονται τα τεκμήρια των διώξεων μιας ολόκληρης γενιάς», είπε, και ζήτησε το αρχείο να μεταφερθεί στις πρώην φυλακές Γεντί Κουλέ.


Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν η διοίκηση του Εφετείου δηλώνει τώρα διατεθειμένη να εξαιρέσει κι άλλες υποθέσεις εκτός από αυτές των δωσίλογων, κάτι που ωστόσο δεν αναφέρεται στην απόφαση. «Δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε να χαθεί η εθνική μνήμη και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για διατήρηση κι άλλων αρχείων», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Εφετείου Θεσσαλονίκης, Χ. Αγγελόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση βρίσκεται στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (παράρτημα των Γενικών Αρχείων του Κράτους), που θα εκφράσει τη γνώμη του, πριν σταλεί στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος θα λάβει και την τελική απόφαση.

( ΠΗΓΗ : Εθνος -online )





Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί κατι τέτοιο ,
και να στείλουμε στην . . πυρα ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ...

11 σχόλια:

gregory είπε...

ειναι δοσιλογοι οση πηρανε αυτη την αποφαση...και θελουν δημοσιο φτησημο.....

jacki είπε...

Ε μα ναι Άρη μου. Πιάνανε χώρο. Καλά κάνανε οι άνθρωποι.
Τς τς τς σα δε ντρέπονται.
Καλό βράδυ τσατισμένο.. να μην πω οργισμένο είναι βαριά κουβέντα.

Νατασα είπε...

πλέον δεν εκπλήσσομαι

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Άρη μου!
mariaeyes

Eva F. είπε...

Την καλημέρα μου και από εδώ!
Οπως είπε και η φίλη Νατάσα δεν εκπλήσσομαι πια!

roadartist είπε...

Ουτε εγω εκπλησσομαι.. :(

Σταλαγματιά είπε...

Στην Ελλάδα θα δούμε πολλά να συμβαίνουν.
Αποσυμφόρηση του χώρου;
Μα είναι ποτέ δυνατόν;
Αχ!! Δες τι μου κάνεις βραδιάτικα,
μου ανέβασες το αίμα...θα κοιτάξω την πίεση μου μου φαίνεται !!!
Ξέρω δεν είναι αστείο αλλα κάνουμε λίγη πλάκα γιατί έτσι όπως πάμε θα μας τρελάνουν εντελώς.

Καλό ξημέρωμα Άρη

marianaonice είπε...

Τελικά νομίζω ότι αναιρέσανε την απόφαση τους αυτή!
Πήραν απόφαση να μην καταστραφούν οι φάκελλοι αυτοί!
Ευτυχώς!
Καλό ξημέρωμα Άρη μου!

Μαρια Νικολαου είπε...

Kαλή σου μέρα Αρη ( ε.. ολοι έτσι σε λενε εγω αισθάνομαι περιεργα να σε λεω αλλιως..)
Σου απαντω εδω γιατι ειμαι σιγουρη πως θα το δεις.
Τα σχολια στη σελιδα μου τα εκλεισα γιατι με άφησαν λιγο ελευθερη στο να γραφω και να διαβαζω περισσότερο..
Θα κρατήσω την "σκοτεινή" σελιδα ως ενα διαδικτυακό βιβλίο -που ειπε και καποιος καλος φιλος μου-.
Θα χω ομως ανοιχτα τα σχολια στην νεα σελιδα που εφτιαξα μολις χθες.
Εκει η ποιηση θα χει να κανει με "ερωτα και φως".
Θα ναι η ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗ μου .
Απεναντι απο το σκοταδι αλλωστε παντα υπαρχει φως..
Θα χαρω να σε βλεπω κι εκει οποτε κατι σε αγγιζει.
Το λινκ ειναι δεξιά επάνω στην κεντρική μου σελιδα
Να σαι καλα και να γραφεις παντα τις ανησυχίες σου και την ψυχή σου

Μια ομορφη μερα ευχομαι

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

“Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο...”

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Μα είναι δυνατόν Αρη μου να πετούν στις καλένδες την Ιστορία του Τόπου την γραμμένη μέσα απο τα καθημερνά δρώμενα των πολιτών ? Θα πρέπει λοιπόν οι απογόνοι μας να την μαθαίνουν από τις αφηγήσεις Ιστορικών που γράφουν κατά το δοκούν και δεν ξέρω και γώ ποια ιστορική σκοπιμότητα εντεταλμένοι να υπηρετήσουν βάζοντας χέρι στην Αλήθεια ?
Μη χειρότερα Θεέ μου.
Καλημέρα Άρη και ειλικρινά σε ευχαριστώ γι αυτήν σου την ανάρτηση. Η καθαρή ενημέρωση είναι προσφορά στις μέρες μας.
http://ligery.pblogs.gr
http://lygeri.pblogs.gr